Ora de lectură

Ora de lectură este un proiect demarat de Cristina Moraru

Voluntari de toate vârstele, merg în cămine pentru bătrâni și citesc: poezii, nuvele, chiar și romane. Lectorul interacționează cu auditoriul prin discuții despre subiectul abordat în ora de lectură.

De unde această idee: societatea românească condamnă familiile care aduc un bătrân sau un bolnav incurabil la un cămin. Persoanele vârstnice care beneficiază de serviciile acestea se simt abandonate și supărate, nu se simt pregătite pentru o astfel de viață. Nu se integrează, voit, în mediul unui cămin și din acastă cauză leagă prietenii foarte greu, simțindu-se singuri. Schimbarea rutinei de zi cu zi prin activități recreative și ocupaționale sunt un motiv de bucurie, de a vedea, cu alți ochi realitatea și de a vedea că și alții gândesc și împărtășesc aceleași valori ca ei. Ei sunt bunicii noștrii și a sta într-o comunitate, a avea cu cine schimba o vorbă, a avea îngrijire de specialitate 24 din 24 este mai de acceptat decât singurătatea în propria locuință. Nu se simt uitați și abandonați - se dorește recăpătarea respectului și demnității proprii într-un mediu plăcut și protejat.

Când am demarat acest proiect nu mă așteptam să aibă o așa rezonanță și să ia atât de repede amploare. Nu pot decât să fiu fericită: a da înapoi ceea ce bunicii ne-au dat nouă la vârsta copilăriei este unul din motivele pentru care suntem aici și acum.